travesti izmir edu.tr ilteriş karagöz

Tuk škodí

Energie, která formou stravy a nápojů vstoupí do našeho těla, jím musí být využita pro metabolické a další energeticky náročné procesy. Pokud energie není využita, musí být uložena do zásob. Pokud je energie nedostatek, tělo ji bere z tukových zásob. Tuk se při chronické pozitivní energetické bilanci ukládá zpočátku v podkoží, později v dutině břišní. Zhruba jedna polovina zásobního tuku je uložena v podkoží. To umožňuje odborníkům zjistit pomocí různých technik procentuální podíl tuku v těle. Posledních zhruba 20 let se vědci shodovali na tom, že celkové množství tuku není tak významné, jako jeho konkrétní uložení. Tuk na stehnech a v oblasti hýžďové se považoval za méně riskantní pro zdraví než tuk, uložený v pase, a to jak podkožně, tak i viscerálně (v dutině břišní s okolí střev).

V našich učebních textech jsme presentovali dlouhodobě převládající názor o tom, že uložení tuku v oblasti pasu je pro zdraví srdce škodlivější než pokud je uložen na periferii těla (končetiny). Tímto článkem chci naše absolventy upozornit na fakt, že se názor na uložení tuku změnil. Změnu děláme současně i v učebních textech. Tuk prostě má být v lidském těle jen jistou bezpečnostní zásobou energie pro případ dlouhodobějších krizových situací. Takové situace nastávaly v minulých stoletích a tisíciletích poměrně často. Lidé, kteří měli vyšší zásoby energie pak taková období nedostatku přežívali, lidé hubení umírali.

Posledních třicet let převažující pohled na uložení zásobního tuku naznačoval, proč nemocemi srdce trpěli většinou muži. Ženy, i ty “buclaté”, se mohly uklidňovat tím, že jejich tuky, uložené na stehnech a na bocích jejich zdraví nepoškozují a mohly případnou nadváhu či obezitu považovat pouze za estetický problém. Jenže teď vědci přichází s novým zjištěním. Podle Dr. Emanuele Di Angelantonio z “University of Cambridge” v Anglii “tuk na břichu nebo v břichu je z hlediska rizika onemocnění srdce stejný, jako tuk, uložený kdekoli jinde v těle”. Výsledky výzkumu byly presentovány v prestižním lékařském časopise “Lancet”. Vědci shromáždili a analyzovali data z 58 výzkumů, jichž se zůčastnilo 231.934 osob a které byly sledovány deset a více let. Během výzkumů utrpělo 14.297 účastníků infarkt myokardu nebo mozkovou příhodu. Podrobné posouzení uvedených výzkumů vedl vědce k prohlášení o tom, že tuk - ať již je uložen kdekoli na těle - škodí zdraví.

Obezita se hodnotí různými kritérii, například pomocí BMI, obvodu pasu, poměru pasu a boků, poměru obvodu pasu a výšky atd. Riziko omenocnění oběhového systému předvídá většina těchto kritérií zhruba stejně přesně. Některé studie prokázaly, že uložení tuku v pase je pro zdraví srdce a cév škodlivější. Zastáncem prevence zvětšování obvodu pasu je například Rachel Huxley, docentka epidemiologie na “University of Minnesota School of Public Health”, která napsala k diskutované studii úvod. Tuk v pase je podle ní úzce spojen s metabolickým syndromem, insulinovou resistencí a diabetem typu 2. Návaznost těchto poruch metabolismu na tuk v jiných částech těla je nižší.

Vysvětluje se to tím, že tuk uložený na stehnech se funkčně chová normálně. Pokud přívod energie převažuje nad jeho výdejem, a tuk se ukládá na stehnech, zvyšuje se počet tukových buněk a ty zasílají standardně do mozku odpovídající informace. Pokud se tuk ukládá v břišní dutině, počet tukových buněk se nezvyšuje, existující buňky se zvětšují, poškozují, a ztrácí schopnost ukládat a uvolňovat tuk.

Závěr výzkumu, podle nějž je jedno, kde je tuk uložený, všude škodí, považuji za správný. Žijeme zmatečně. Skoro neuděláme za celý den ani krok, za celý rok nezvedneme ruce nad hlavu, naše habituální zátěž klesla oproti předkům v devatenáctém století o 75%, přejídáme se a pijeme snad nejvíce alkoholu na světě. To je smrtelný koktail. Jeho výsledkem je mimo jiné fakt, že máme nejvyšší výskyt rakoviny tlustého střeva na světě, že u nás lavinovitě přibývá diabetiků a že je naše zdravotnictví v totální krizi. Proto bychom se ani neměli tak koukat na to, kde máme přebytečný tuk. Prostě bychom jej mít neměli. Pokud se naše hmotnost během jisté doby zvýší, nesmíme si hrát na pštrosy a strkat hlavu do písku. Musíme okamžitě zvýšit množství vydané energie a snížit množství energie přijaté.

A kde vydávat energii? Nejúčinněji to jde ve fitcentru. A prvních několik měsíců je nutné cvičit pod pečlivým dohledem osobního trenéra. Osobní trenér vás nejen naučí správně provádět všechny posilovací cviky, správně při cvičení dýchat, ale naučí vás také správně svaly protahovat, seznámí vás se základními otázkami kontroly hmotnosti a udržení zdatnosti. Jedna absolventka našich kurzů mi dnes psala, že je nesnadné získat nové klienty. Že lidé šetří a o prevenci vzniku nemocí nemají zájem, že většina jejích klientů je již buď silně obézních, nebo trpí řadou nemocí. Je to typické. Vyhazujeme peníze za zbytečnosti. A nejsme ochotní je  vydat na správnou věc.

Situace se ale podle mne brzy změní. Sebranka lidí, kteří řídí od roku 1989 tuto zemi, nás vede k totálnímu ekonomickému krachu. Myslíte, že zloději z ODS, ČSSD a dalších vládních stran vrátí nakradené miliardy? Odpověď je jasná! Nevrátí - a budou koukat, jak krást dál. V těchto dnech ministr zdravotnictví Heger naznačil trend této špinavé vlády. Peníze se budou vytahovat z nemocných a z chudnoucí střední vrstvy. Většinu peněz rozkradou kmotři ODS a ČSSD, zbytek se rozdá nepřizpůsobivým menšinám a přivandrovalcům.

Onemocnět - to bude za pár let hodně drahá záležitost. Kdo má v hlavě dost rozumu, už upravil svoji stravu a pravidelně cvičí. Ti, kteří strkají hlavu do písku za pár let zjistí, že budou platit nejen za pobyt v nemocnici, za léky, ale i za různé operace. A jak jsem poznal lékaře, nechají lidi, z nichž už nebude možné tahat další peníze, klidně zemřít. Je mi z politiků a z celé atmosféry v této zemi na  zvracení!

Dbejte o své zdraví. Nepřejídejte se, co nejvíce se pohybujte, pravidelně cvičte, hledejte rady u odborníky v oblasti fitness. Lékaři bohatnou na nemocných. Čím více lidí je nemocných, tím silnější je i vliv mafie lékařů a lékárníků.

Odborníci v oblasti fitness získávají peníze tím, že Vám zdraví pomohou udržet.


LITERATURA:

  1. ANDERSON, NB. (2004): Encyclopedia of Health and Behavior. London, Sage Publications, Inc.
  2. FELDMAN, MD, Christensen, JF. (2008): Behavioral Medicine. A Guide for Clinical Practice. New York, McGraw-Hill.
  3. KATSILAMBROS, N. et al. (2010): Clinical Nutrition in Practice. Oxford, Wiley-Blackwell.
  4. OLIVER, JE. (2006): Fat Politics : the Real Story behind America’s Obesity Epidemic. Oxford, University Press.
  5. TOY, JB, HEALY, PF. (2009): Primary Care for Sports and Fitness : a Lifespan Approach. Philadelphia, F. A. Davis Company.
  6. MSNBC (2011): Any excess fat — whether it’s distributed throughout your body or concentrated at your waistline — is bad for your heart health, according to a new review of studies. In.: msn.com

UPOZORNĚNÍ: Tato informace není zamýšlená jako náhrada za odbornou péči. Před zahájením cvičebního programu nebo před zásahem do stravovacího režimu se vždy poraďte s odborníkem.

Copyright © 2012 PaedDr. Vladimír Kolouch, Ph.D.

Všechna práva rezervována. Rozšiřování nebo rozmnožování tohoto článku nebo jeho částí jakoukoli formou – ať již mechanickou či jinou, v současnosti známou nebo v budoucnosti vyvinutou, včetně xerokopií, fotokopií, zaznamenávání a přenášení na počítačích či v počítačových sítích – je bez písemného schválení autora zakázáno.

Mohlo by vás zajímat

Ženy a tělesná hmotnost

Výzkum postoje k vlastnímu tělu, realizovaný u 854 adolescentních dívek a mladých žen (Moore, 1988) prokázal, že 67% z nich bylo nespokojeno se svojí hmotností a 54% bylo nespokojeno s tvarem svého těla. Tato čísla odrážejí…

Více informací

Organizace kurzu

Do kurzu je možné se přihlásit od 1. prosince 2011. Zájem o kurz nám můžete sdělit na některý z našich kontaktů.  Učební text pro tento kurz zpracoval osvědčený tým autorů Lenka Kolouchová, Hana Roberts a Vladimír…

Více informací

Cvičení a délka života

Psát články o tom, že tělesné cvičení má pozitivní vliv na náš život je nošení dříví do lesa. Každý to dobře ví a dnes se snad již nenajde člověk, který by tento fakt nějak vážněji zpochybňoval. Pravidelná…

Více informací